Αρχή-Γενικά Συμπεράσματα
Πληροφορίες
 
Φορείς
Περίληψη Έργου
Downloads
 

Αναφορές
 
Εισαγωγή
Πρόταση
Ανάλυση Δεδομένων Ιταλία (doc)
Ανάλυση Δεδομένων Πολωνία (doc)
Ανάλυση Δεδομένων Ελλάδα (doc)
Γενικά Συμπεράσματα
Ερωτηματολόγιο Έρευνας
 

ETP Video
 
Analog & ISDN (10 Mb)
Wide Band (38 Mb)
 
Γενικά Συμπεράσματα
 

Το κύριο χαρακτηριστικό που προκύπτει από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες εταίρους του προγράμματος - Ιταλία, Ελλάδα και Πολωνία - είναι το μέγεθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων . Μετά την συγκέντρωση και ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι ο ορισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο , δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ,όπως αυτή προκύπτει από τις τρεις Ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα .

Πράγματι, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους.

Η έρευνα μας είχε επικεντρωθεί σε 3 κλάδους : Έπιπλο- Ξύλο - Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, Μηχανολογία και Υποδηματοποιία. Η ιδιαιτερότητα αυτών των επιχειρήσεων, που διαθέτουν διάφορα τμήματα που το καθένα εποπτεύεται από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, είναι η σημασία που έχουν για αυτές τις επιχειρήσεις τα τμήματα παραγωγής και πωλήσεων.

Ένα άλλο γεγονός , που ανταποκρίνεται στις παραγωγικές συνθήκες των χωρών που εξετάσθηκαν, είναι η διαπίστωση ότι η ανεύρεση ανθρώπινου δυναμικού με επαγγελματικά προσόντα και κατάλληλες δεξιότητες γίνεται από αποφοίτους σχολών επαγγελματικής κατάρτισης ή από άτομα που ήδη έχουν απασχοληθεί σε εταιρείες του ιδίου κλάδου και διαθέτουν γνώση και εμπειρία. Αυτή η περίπτωση αφορά περισσότερο τον κλάδο της Υποδηματοποιίας.

Διαβάζοντας τα δεδομένα , εκείνο που διαφαίνεται είναι ο καθορισμός της αποστολής της επιχείρησης δηλ των στόχων που θα προσπαθήσει να πετύχει στα πλαίσια του γενικότερου περιβάλλοντος στο οποίο ανήκει.. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που να ανταποκρίνεται στη αυξανόμενη ζήτηση για στελέχη με γνώσεις Management, Σχεδιασμού και Τεχνολογικών Καινοτομιών. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία έμφαση δίδεται περισσότερο στις λεγόμενες εγκάρσιες ή κοινωνικές δεξιότητες , που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας επιχείρησης. Δηλ τονίζεται η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη διοίκηση και οργάνωση της επιχείρησης. Σημειωτέον ότι οι επιχειρηματίες και των τριών χωρών τονίζουν τη σημασία του ορθού management αλλά και του self management. Στον τομέα της παραγωγής τα συμπεράσματα συμβαδίζουν με αυτά της Ευρωπαϊκής αντίληψης για την κατάρτιση, η οποία θεωρεί το άτομο τον κεντρικό άξονα της διαδικασίας της κατάρτισης μέσο της οποίας αυτοπροσδιορίζεται και αναγνωρίζεται. Όπως έδειξε η έρευνα στον παράγοντα άτομο σε σχέση με την κατάρτιση δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από πλευράς επιχειρήσεων τα τελευταία 3 έτη (περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα ) . Η ανταπόκριση και εκμετάλλευση από πλευράς επιχειρήσεων των ευκαιριών και εργαλείων που παρείχε το κράτος σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπήρξε σημαντική. Ενέργειες σ αυτόν τον τομέα έγιναν μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις. Όσον αφορά τη δομή και τη φύση των προϊόντων κατάρτισης που υιοθετήθηκαν από τις επιχειρήσεις ενδιαφέρουσα είναι η ποικιλία απόψεων και προσεγγίσεων .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την κατάρτιση παρουσιάζει ο τομέας της Υγιεινής & Ασφάλειας όπου πλέον στις περισσότερες χώρες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να τηρούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Στην Ελλάδα υπάρχει προτίμηση για εκπαιδευτικά προϊόντα που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της επιχείρησης ,χάρη στην εισαγωγή νέων μεθόδων management , πράγμα που φαίνεται να μην ισχύει τόσο στις Πολωνικές επιχειρήσεις.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε μια ποικιλία όσον αφορά τη σημασία που δίδεται από τις επιχειρήσεις των τριών χωρών σε τεχνικές και επαγγελματικές δεξιότητες , έστω και αν εκείνο που είναι κοινό στις 3 χώρες είναι η σημασία που δίδεται στην ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα του management.

Aπ την άλλη είναι ευρύτατα διαδεδομένη η πεποίθηση ότι για να αναζωογονήσεις και να προωθήσεις την απόδοση και τα αποτελέσματα μιας επιχείρησης, πρέπει να στηριχθείς στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Eπομένως σημαντικός θεωρείται ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων κατάρτισης, ακόμη και αν τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες έχουν σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί μόνο σε πολύ λίγες επιχειρήσεις.

Η Κατάρτιση , σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κινηθεί σε δύο σχετικά διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μία το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα που στηρίζεται στη σχολική και ακαδημαϊκή κατάρτιση με κύριο χαρακτηριστικό τη σταθερότητα . Τα προγράμματα σπουδών οργανώνονται και υλοποιούνται από ειδικούς , η προκαταρκτική μελέτη είναι απαραίτητη και τα χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένα.

Από την άλλη , η κατάρτιση έχει πάρει μια πιο ελαστική μορφή, καλύπτοντας με εμπειρικό τρόπο τις εμφανιζόμενες ανάγκες, με τη μορφή μαθητείας ή on the job training ( κατάρτιση στη θέση εργασίας).

Επομένως, η κατάρτιση για να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για μια επιχείρηση πρέπει να υποστηρίζεται από ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα και να υπάρχει σαφής καθορισμός των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων. Με άλλα λόγια ένα «Επαγγελματικό Σχέδιο Κατάρτισης».

 
Designed By Net Media Lab of NCSR "Demokritos" Athens 2004